KUNST PÅ RY HØJSKOLE

På hovedfaget Kunst på Ry Højskole bevæger vi os mellem vores indtryk, og hvilke aftryk vi sætter for at udtrykke os. Her er tegning, linoliumstryk, videokunst, maleri, installationer og bronzestøbning bare nogle af de discipliner, vi arbejder med. 

Glæden ved at skabe

Kunst handler om mange ting. Det handler både om at blive dygtigere teknisk, at få et større kendskab til materialer, at øve sig i at få gode idéer og have modet og evnen til at turde gøre sine idéer til virkelighed. Tanken er, at det ikke kun skal udfordre dig fagligt og teknisk, men også involvere dig personligt med alt, hvad det indebærer af nysgerrighed, begejstring, åbenhed og engagement.

I kunstfaget på Ry Højskole arbejder vi derfor med den kreative proces, det er, når du skaber et billede og arbejder med materialer. Vi skal dykke ned i, hvordan man kan fastholde en tanke, oplevelse eller sansning ved hjælp af farve, form og flade. Alt imens vi sætter ord på, hvad der sker, når vi udtrykker os med et ordløst sprog og bruger hænderne som redskab til kommunikere visuelt, formidle tanker, fortælle historier og udtrykke følelser.

Det er primært et praktisk fag, men diskussioner om, hvad kunst er, og hvordan den påvirker os, er også en del af undervisningen, hvor vi dagligt taler om vores egne værker og mødet med kunsthistoriske og samtidsrelevante værker og kunstnere.

Håndværket i centrum

Det kræver ikke særlige forudsætninger at have Kunst som hovedfag. Du må gerne have glemt, hvordan man tegner, eller aldrig været nået længere end til pølsemetoden. Men forudsætningen for god kunst er altid godt håndværk. Derfor er der i undervisningen en række forberedelser til at kunne skabe og forme frit, hvor vi gennem øvelser og diskussioner skal bringe os selv i spil sammen med resten af holdet. 

Alt det gør vi i et forsøg på at vække vores nysgerrighed, undren og eftertanke i forhold til den virkelighed og verden, vi er en del af. I løbet af faget vil vi derfor skifte mellem at arbejde mere fokuseret på ét materiale og andre gang fordybe os i et emne eller projekt, hvor materialerne er mere frie. 

Fællesskab, tillid og et godt arbejdsfællesskab

At kunne udtrykke sine idéer kræver, og at man tør smide sin hæmninger, og i undervisningen er der derfor stor fokus på at godt arbejdsfællesskab, hvor der er tryghed, tillid og plads til at give og få feedback – for vi ser fejl som alt andet end noget forkert. 

I løbet faget arbejder vi oftest individuelt, men vi laver også projekter i fællesskab, hvor vi skal bringe hinanden mere i spil gennem samarbejde, diskussioner og skabende processer.

Kunstneriske faglokaler

Vi holder til i et stort og meget smukt værksted og atelier med højt til loftet og udsigt til himmel, sø og skov. Rummet er inspirerende og egner sig særdeles godt til alle kunstfeltets forskellige faglige discipliner. 

Undervisningen foregår dog ikke kun i vores værksted, og I løbet af faget tager vi på tur og besøger forskellige værksteder, gallerier og museer, som kan inspirere – og forhåbentlig også udfordre os – med deres arbejde. 

Supplerende valgfag til kunst

Ønsker du at fordybe dig i flere sider af dit kreative og kunstneriske virke, er der mange muligheder. Du kan f.eks. vælge faget Hot Skrot, Keramik eller Bæredygtigt tøjdesign. Læs mere om vores valgfag her.  

Undervisere

Kunstfaget på Ry Højskole ledes af Karen Fogtmann Madsen. Karen er tidligere lærer på Silkeborg Højskole og har en bred erfaring med at undervise inden for kunstens mange veje og stilarter.

Karen Fogtmann Madsen
Leder af kunstlinjen på Ry Højskole.

 

FAQ om Kunst på Ry Højskole

Nej, det behøver man ikke. Alle niveauer kan være med. Det vigtige er at man er motiveret for at prøve sig selv af på det kunstneriske felt.

Ja, der vil være god sparring og inspiration i forhold til at søger ind på videregående kunstneriske uddannelser. 

Få mere information om Ry Højskole

Hvis du har spørgsmål til kunstfagene på Ry Højskole eller til valgmulighederne på skemaet, så er du velkommen til at skrive til os på kontoret@ryhojskole.dk eller ringe på 8689 1888. Du er også meget velkommen til at besøge os og få en rundvisning.

Få en rundvisning

Kom og besøg os og få en rundvisning. Oplev højskolen og hør mere om Kunst som hovedfag.

Sammensæt dit eget skema på Ry Højskole

Her kan du se hvordan et ugeskema på Ry Højskole ser ud. På Ry Højskole har du mange timer på dit hovedfag. Dine valgfag giver dig mulighed for at prøve en masse andre fag af samtidig med at du fordyber dig i dit hovedfag. Efter halvdelen af de ophold, har du mulighed for at sammensætte dit skema på ny, med nyt hovedfag og nye valgfag.

Morgenmad 7.30 – 8.00
Morgensamling 8.15 – 8.45

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

8.45-10.15

HOVEDFAG

VALGFAG

HOVEDFAG

VALGFAG

FÆLLESTIME

Pause

10.30-12.00

Rengøring
10.30-11.00
Husgruppemøde 11.20-12.00

Fritid

HOVEDFAG

VALGFAG

FÆLLESTIME

Frokost 12.00-12.30

Mellem 12.30-15.30

Fællesrådsmøde kl. 12.45 – 13.15

VALGFAG
13.00 – 15.30

HOVEDFAG
13.00-15.30

Rengøring
12.30 – 13.10

Fællesmøde
13.15 – 14.00

Fritid

WORKSHOPS 
13.00-15.00

VALGFAG

Aftensmad 18.00-18.30

Fra 19.30-21.00

Husgruppemøde 

Højskoleaften

Her ser du de fag, du kan vælge ud fra

Hovedfag

Friluftsliv
Teater
Musik
Keramik
Kunst 
Verden omkring os

Valgfag

Adventuresport
Analog foto
Band
Broderi og budskab
Bæredygtigt tøjdesign
Dans
Film
Hot Skrot
Idræt & leg
Impro teater
Keramik Intense
Klatring, kano og kajak
Kloden kalder
Kor
Krop og køn
Litteratur og skriveværksted

Lytteklubben
Manuskriptskrivning
Musikproduktion
Partyband
Rød keramik
Sensommersafari
Sprog og eksistens
Storyslam
Tegning
Teater Lab
Under himlen
Verdensmad
Vintersafari
Værk og vandring
Yoga

Højskoleopholdets forløb

Højskoleopholdet er delt op i to perioder
På Ry Højskole har vi opdelt højskoleopholdet i to periode. Du kan sammensætte dit skema som du ønsker i både første og anden periode. Det giver en dig stor fleksibilitet og du kan nå at prøve en masse forskellige fag af. 

Hvornår vælger du hovedfag? 
Ved tilmelding vælger du et af de 6 hovedfag (de blå fag). Valget gælder kun de første 6 uger, som som vi kalder første periode. Efter de første 6 uger vælger du igen hovedfag (måske det samme som du havde i første periode – måske et andet, det er op til dig), som gælder for resten af højskoleopholdet, det vi kalder anden periode.

Hvornår vælger du valgfagene?
Efter ankomsten bliver du præsenteret for alle valgfagene og fagenes undervisere. Herefter vælger du de valgfag du helst vil have første periode. Når første periode afsluttes kan du vælge nye valgfag for anden periode. 

Fordybelsesuger
På Ry Højskole har du hver uge mange timer på dit hovedfag. I både første og anden periode vil der være en hel uge, hvor du kun har hovedfagstimer – det kalder vi en fordybelsesuge. Her har du mulighed for at rejse ud med dit fag, lave særlige intense projekter og fordybe dig sammen med dine kammerater på dit hovedfag. 

Studietur
På hvert ophold arrangeres der en studietur, hvor alle elever deltager sammen. Her er fokus ikke så fagligt snævert, som under fordybelsesuger, men i stedet på at rejse ud i verden, se noget og have det sjovt sammen i den store gruppe.

Hvor mange uger tilmelder man sig?
Om foråret kan man tilmelde sig det samlede 22 ugers forløb. Det gør næsten alle. Har man kun mulighed for at være med de første 7 uger eller de følgende 15, kan man vælge perioderne enkeltvis. Vælger man 7 uger, kan man ikke regne med en plads de følgende 15 uger.
Efterårskurset er på 18 uger, og man melder sig til det samlede forløb.

Fleksibelt højskoleophold
Strukturen med en første og en anden periode gør at det faglige indhold og dit ugentlige undervisningsskema er fleksibels. Efter første perdiode (som er 6 uger på efterårsholdet og 7 uger på forårsholdet) vælger alle igen nye fag. Ingen har på forhånd valgt fag til 2’ periode. Det giver dig god mulighed for at prøve en masse fag og vælge om undervejs i løbet af dit højskoleophold.

Forvirret?
Vi forstår godt, hvis det kan være lidt svært at overskue skema og struktur. Ring og hør nærmere eller kom forbi og få en rundvisning – så bliver du hurtigt meget klogere. 

Scroll to Top
Analog Foto

På Ry Højskole har vi et kæmpe arsenal af old-school fotoapparater, et ægte mørkekammer og analogt fremkaldeudstyr . Det er et kæmpe bøvl at arbejde med analog foto, men omvendt er glæden og det kunstneriske produkt det større, når du har gjort dig umage og lavet dit eget foto helt fra bunden. Du vil få undervisning i foto- og fremkaldeteknik og du vil få en række opgaver og benspænd, som skal udvikle dig som fotograf og skærpe dit blik på verden omkring dig.

Dine venner spørger: “Hvor har du det ekstremt fede billede fra?”, hvortil du svarer “Det har jeg fucking selv lavet!

Underviser: Søren

Analog Foto er en del af valgfagene på Ry Højskole

ADENTURE SPORT

I faget Adventure Race lærer og træner vi bl.a. kajak, kanosejlads, mountainbike, orienteringsløb efter GPS, kort og kompas. Her er det OK at du gerne vil vinde og være hurtigst! Her er der mulighed for tons, tempo og vindermentalitet. Faget ligger typisk fredag eftermiddag, hvor du har brug for at komme ud og få brændt noget energi af inden den står på weekend!. Kend dig selv og dine fysiske grænser bedre at kende på dette fag.
Underviser: Kristian

ADVENTURE SPORT er en del af valgfagene på Ry Højskole

BAND

Musik har en stor plads på Ry Højskole. Mange vil gerne spille og dyrke det musiske, selvom de ikke har musik som hovedfag. Derfor har vi band-valgfaget, hvor du kan dyrke musikken for...fuld musik! Du bliver bedre til at spille sammen med andre – og du bliver bedre på dit instrument/sang. Og måske finder du endda sammen i en band-konstellation, som holder ved efter dit højskoleophold. Undervisningen veksler mellem teori, sangskrivning, indspilning og koncerter.
Undervisere: Jeppe og Jesper

Band er en del af valgfagene på Ry Højskole

Brætspil

Det er fredag eftermiddag. Du har lyst til at have det sjovt på en stille og rolig måde... Du har derfor meldt dig til valgfaget BRÆTSPIL! Her skal du og en lille gruppe af dine højskolevenner lære og spille de vildeste og bedste brætspil, som denne verden har at tilbyde. Ind i mellem vil din underviser afbryde spillet og lave øvelser, som gør at det du troede bare var brætspil pludselig handler om psykologi, roller, gruppedynamik og vindermentalitet. Kort sagt: Mega hyggeligt, mega sjovt og faktisk et fag, hvor du lærer noget nyt om dig selv og dine venner.
Underviser: Jesper

Brætspil er en del af valgfagene på Ry Højskole

Bæredygtigt tøjdesign

Har du altid drømt om at sy dit eget jakkesæt? Eller være i stand til at reparere din lillesøsters yndlings-cowboyjakke? I bæredygtigt tøjdesign kan du lærer lige præcis det! Du får færdigheder i arbejdet med syning af tøj og tasker i genbrugsmaterialer og nyt stof. Vi tegner mønstre af efter vores yndlingstøj og du kan lære at lave mønstre ud fra dine mål. Og så lærer du noget om ressourcer, produktionsformer og forbrug i modeindustrien.
Underviser: Annette

Bæredygtigt tøjdesign er en del af valgfagene på Ry Højskole

Dans

Du bliver gladere, klogere og måske endda smukkere af at danse! Dansen bor i os alle. Vi skal bare turde folde den ud og slå os løs. På danse-faget lærer du klub-moves, klassiske moves og dine helt egne moves. Musikken er høj og ret nice. At danse er at slippe kroppen fri, være nærværende og opmærksom. Vi dykker ned i en verden uden ord og kommunikerer i stedet for med vores kroppe.
Underviser: Eliza/Lucas

DAns er en del af valgfagene på Ry Højskole

Efterårssafari

Efterårssafari er et friluftslivsfag, som du kan vælge, hvis du ikke har friluftsliv som hovedfag. Efterårssafari er mødet med naturens skiftende farver og stemninger, action på mountainbikes i himmelbjergene, roen på en drivende tømmerflåde, tidløshed i kajakken, uvisheden når naturen ikke passer til kortet, kicket når vi mister fodfæstet, og lettelsen når rebet griber os.
Undervisere: Johan og Torben

Efterårssafari er en del af valgfagene på Ry Højskole

Film

Vi skal se film! De bedste film! Nye film og klassikere! Skøre film, sjove film, skæve film og de mest banebrydende dokumentarfilm! Det handler om at forstå verden og mennesket igennem film. Det handler om filmens fortællesprog, dens dramaturgi, scenografi, karakterer og konflikt. Vi låner den utrolig hyggelige Ry Biograf og tager måske en hovedpude med, så vi sidder ekstra godt.
Underviser: Brian

Film er en del af valgfagene på Ry Højskole

hot skrot

Hot skrot er et fag, hvor din bevidsthed om hvad du og andre kasserer skærpes. Du arbejder med indsamlet skrammel og genbrugsting, møbler, lamper, stof, dippedutter og dingenoter, rendestensaffald mm.
Underviser: Lene

Hot Skrot er en del af valgfagene på Ry Højskole

Idræt

Idræts-tons er faget, hvor vi konstant er på jagt efter den sjovest mulige vej til den højest mulige forbrænding/puls. Vi skal spille kendte og ukendte boldspil, lege og kæmpe om bolden eller om at fange hinanden.
Underviser: Johan

Idræt er en del af valgfagene på Ry Højskole

Impro teater

Impro er sjovt, umiddelbart og her øver man sig for alvor i at slippe kontrollen. Meeeeen, vi starter stille og roligt, får skabt et trygt og godt rum til at prøve noget af, fejle og prøve af igen.
Underviser: Katrine

Impro TEater er en del af valgfagene på Ry Højskole

Keramik INtense

Faget er en bred introduktion til det at arbejde med ler. Det har som de andre fag i feltet udgangspunkt i kunsthåndværket. Du arbejder med de grundlæggende teknikker som drejning, plade – og pølsemetode.
Underviser: Lene

Keramik intense er en del af valgfagene på Ry Højskole

Klatring, kano og kajak

3 x K tager udgangspunkt i basisteknikker i kano, kajak og klatring. Efter en introduktionsperiode kan du arbejde videre med basis, eller vælge at fordybe dig i nogle af de teknikker og færdigheder, der kræves til kano, kajak og træklatre-instruktøruddannelser.
Underviser: Torben

Klatring, kano og kajak er en del af valgfagene på Ry Højskole

Kloden kalder

I Kloden Kalder undersøger vi, hvad der sker med naturen rundt omkring på kloden lige nu – og hvad vi kan gøre ved det. Faget består af to dele: en virtuel rejse til nogle af jordens brændpunkter, og en række praktiske undersøgelser af alternativer til forbrugssamfundets smid-væk kultur.
Underviser: Astrid

Kloden kalder er en del af valgfagene på Ry Højskole

Kor

Alle kan være med. Vi synger meget. Vi kan rigtig godt lide at synge. Og derfor er Rytmisk kor placeret sådan så næsten alle har mulighed for at deltage. Det gør langt de fleste også, så en korprøve er næsten som en fællestime.
Underviser: Sohpia

Kor er en del af valgfagene på Ry Højskole

Krop og køn

Alle kender til at have en krop og et køn, men vi har ikke altid den samme oplevelse af, hvad det vil sige at have en bestemt krop eller et bestemt køn. I faget Krop & Køn skal vi undersøge, hvilke forestillinger og forventninger, der gennemstrømmer både samfundet og os selv, når det kommer til kroppen og kønnet.
Underviser: Astrid

Krop og køn er en del af valgfagene på Ry Højskole

Kunst

Tegning og Maleri og Keramik er hovedfagene indenfor området Kunst og Form på Ry Højskole. De har forskellige navne afhængig af perioden de tilbydes i. Du kan følge dem alle, eller nøjes med et eller to. Foruden hovedfagene kan du vælge en række kreative sidefag.

Kunst er hovedfag på Ry Højskole

Litteratur- og skriveværksted

“Jeg kan få lige så meget ud af Anders And som af Shakespeare”. Sådan sagde forfatteren Dan Turéll om litteratur. Men han sagde også, at litteratur er for alle. Skriveværkstedet på Ry Højskole er et skrivekursus for alle, hvad enten du drømmer om at blive forfatter, journalist eller bare gerne vil blive bedre til at skrive.
Underviser: Mads

Litteratur- og skriveværksted er en del af valgfagene på Ry Højskole

Lytteklubben

I Lytteklubben er sansning og opmærksomhed i forgrunden, når vi sammen udforsker, hvad det vil sige at lytte. I faget præsenteres forskellige lytteteknikker, og vi øver os i både at gå nysgerrigt til værks og lytte aktivt, men også trække os tilbage, give plads og lytte passivt.

Lytteklubben er en del af valgfagene på Ry Højskole

Musikproduktion

Musikproduktion arbejder vi med elektronisk musik (f.eks. dub step), lag-på-lag-produktion, (som de fleste gør I deres hjemmestudier) og fuld bandindspilning, hvor alt er mic´et op.

Musikproduktion er en del af valgfagene på Ry Højskole

Musikteater

I Musikteater skal vi forene musikkens og teatrets sprog i en forestilling, hvor kunstarterne gensidigt beriger hinanden. Vi arbejder og udvikler materialet sammen med musikerne undervejs, men øver os og skaber teaterdelen i teatersalen.

Musikteater er en del af valgfagene på Ry Højskole

Partyband

Partyband er et valgfag, hvor vi spiller de allernyeste hits, også dem som alle elsker at hade.Sangere, instrumentalister, øvede og begyndere. Partyband er for alle uanset niveau. Vi spiller lette, overskuelige numre, hvor alle kan være med.

partyband er en del af valgfagene på Ry Højskole

Ry og Raku-ler

På sensommerskolens keramikhold inviterer vi til drama i haven, når vi brænder vores færdige værker i enten Smoke-fire-tønden eller i den lille gasfyrede Raku-ovn.

Ry og RAku-ler er en del af valgfagene på Ry Højskole

SEnsommersafari

I sensommer-safari får du både en introduktion til kajak, kano, klatring og mountainbike og en guide til nogle af områdets ’skønhedspletter’. På mountainbike til de syv badesøer eller Danmarks Tag. Morgen- eller aftentur i kano eller kajak og en tur op i de høje bøgetræer, så langt modet rækker.

Sensommersafari er en del af valgfagene på Ry Højskole

Yoga

Yoga er ro og nærvær, sved på panden og smidighed, tid til at mærke hvordan du har det i din krop lige nu. Yoga er en måde at give dig selv opmærksomhed, og en øvelse i at være til stede lige nu og her. Vi skal arbejde med afslapning og vejrtrækning, der gør os bevidste på energien, der strømmer i kroppen.

Yoga er en del af valgfagene på Ry Højskole

Tegning

Måske du er nysgerrig på at udvikle dit talent yderligere, måske du aldrig har stået på en scene før. Det kan være du har lyst til at prøve at råbe højt og udforske din vildskab eller bare skubbe en smule til grænserne og modet og lære dig selv, din stemme og din krop lidt bedre at kende.

Tegning er en del af valgfagene på Ry Højskole

Teater

Måske du er nysgerrig på at udvikle dit talent yderligere, måske du aldrig har stået på en scene før. Det kan være du har lyst til at prøve at råbe højt og udforske din vildskab eller bare skubbe en smule til grænserne og modet og lære dig selv, din stemme og din krop lidt bedre at kende.

Teater er et af hovedfagene på Ry Højskole

Værk og vandring

Vandring har været brugt som et værktøj til at sætte tankerne i gang af mange store tænkere: Både Kant, Nietzsche, og Kierkegaard har alle vandret for få tankerne på gled. Sammenhængen mellem tænkning og vandring illustreres i det danske ord tankegang

Værk og vandring er en del af valgfagene på Ry Højskole

Verdensmad

Bæredygtig madlavning, smagsløg og fantasi. Med Ry Højskoles kokke som undervisere, arbejder vi med tyrkisk, asiatisk, mellemøstlig eller måske helt almindelig dansk mad – med et twist. Vi øver os i bæredygtighed og genanvendelse og minimering af madspild. Men først og sidst arbejder vi med at bruge smagsløgene og fantasien.

Verdensmad er en del af valgfagene på Ry Højskole

Vintersafari

I vintersafari skal vi ud og undersøge muligheder for friluftsliv i den danske vinter. Måske på ski, rulleski, skøjter, mountainbike eller kælk. Måske på kortere vandreture en tidlig morgen eller en frostklar nat. Vi skriver måske, fordi vi indretter os efter vejret.

Vintersafari er en del af valgfagene på Ry Højskole

Under himlen

Ordet safari kommer fra swahili og betyder ekspedition, jagt – eller karavanerejse. Og det er det vi skal i Under Åben Himmel. Vi drager ud og af sted på små rejser og ekspeditioner på jagt efter viden, indtryk og oplevelser i den natur, der ligger lige uden for døren.

Sprog og eksistens er en del af valgfagene på Ry Højskole