Sangtræning: Sådan træner du din sangstemme

Sangtræning på højskole

Går du med et ønske om at blive en bedre sanger, og kunne du tænke dig at slippe din indre sanglærke løs uden at være bekymret for om den falder til jorden? Så skal du træne din sangstemme. For ligesom med næsten alt andet, så kræver vejen til den gode sangstemme træning. Sang kommer fra bevægelser i musklerne omkring struben og halsen, og ligesom man kan træne sig til store biceps i fitnesscenteret, kan du træne dine sangmuskler til at synge rent. Få en række gode tips til hvordan du går til sangtræningen her. 

Først og fremmest: Sang er sundt! 

Ja, den er god nok. Det er godt for dit helbred at synge. Sang udløser simpelthen lykkehormoner i din krop. Forskning viser, at lykkefølelsen bl.a. kommer fra endorfiner, som altså udløses når vi synger. Så der har du bare endnu en god grund til, at komme igang.  

Om du er musikalsk eller tonedøv, har en masse sangteknik eller ej, er professionel eller amatør, så gør det dig altså godt at synge – især sammen med andre. 

Det dæmper stress, styrker din stemme, udløser en følelse af fællesskab og så gør det dig mere modig. 

Det er altså forståeligt, hvis du gerne vil bruger mere tid på at synge, men det er også forståeligt, hvis du gerne vil have det lyder nogenlunde imens. Det kommer vi med en række tips til hvordan det kan komme til, nedenunder:

5 Gode tips til din sangtræning 

1. Støtte, støtte og atter støtte

Du havde måske gættet det. Men en god støtte og vejrtrækning er sindssygt vigtig for en god og sund sangstemme. 

Det er støtten der giver dig kontrol og sikkerhed i den stemme, og det er den der gør dig i stand til at kunne nå de høje og dybe toner, uden at stemmen skaber sig og knækker. Den gør også at du kan holde lange toner, uden at løbe tør for luft. 

Støtten er konkret en teknik hvor man styrer luften fra sin indåndring, så man kan få den til at sive ud langsomt mens man synger, fremfor at spytte det hele ud med det samme. Man kan holde sig selv på det nederste af maven, for at fornemme bevægelsen i maven. 

At lære at støtte kan tage tid, og det kan føles unaturligt i starten. Men det skal nok komme, hvis du øver dig, og evt. får hjælp fra en sanglære. 

2. Kropsholdning 

Krop og stemme hænger uløseligt sammen! Så hvordan din krop ser ud mens du synger, har indflydelse på hvordan det lyder, når du synger. 

Inden du skal synge er det en god idé at strække ud og afspænde kroppen grundigt. Rul eksempelvis med nakken og skuldrende mens du tager dybe vejrtrækninger. 

Når du føler dig dejlig afspændt skal du stille dig i en god grounded position, med fødderne let adskilt, ret ryg og en åben kropsholdning. Så har du det bedste udgangspunkt for en god sang-krop. 

3. Syng hver dag – og hyg dig med det

Hvis vil opnå en god kvalitet i din sangstemme, skal du synge ofte, og helst dagligt. Det behøver ikke være særlig længe, men få brugt din sangstemme hver eneste dag – selv 10 minutter kan gøre en forskel. 

Men det er også afgørende at du bevarer din motivation i processen, så syng sange du godt kan lide, og hyg dig så meget med det du kan. 

Det kan også være en god idé at variere måden du synger på, eksempelvis ved at have kor den ene dag, synge alene den næste, og soloundervisning en anden dag. Nogle dage kan du fokusere udelukkende på øvelser, og andre dage kan du bare synge.

4. Pas på din stemme 

Måske hjælper det at betragte din sangstemme som et dyrt instrument, som endelig ikke må gå i stykker. Det skal plejes og vedligeholdes, og ikke kastes rundt med. 

I perioder hvor du ved at du skal bruge din sangstemme meget, er det derfor en god idé at holde sig fra røg og og større mængder alkohol. 

Pas på med at råbe og anstrænge din stemme, og drik altid vand fremfor at rømme dig, når du skal synge. 

5. Opsøg feedback 

Det sidste tip er, at opsøge feedback på din sang. Det giver dig rig mulighed for at forbedre den og effektivisere og udvikle din sangtræning så den passer til dig. 

En nem måde at modtage god og faglig feedback på din sang er selvfølgelig at modtage undervisning fra en sanglære. Det er i det hele taget altid en fordel at modtage sangundervisning, både som nybegynder og som mere øvet. 

Syng på Ry Højskole 

På Ry Højskole tilbyder vi flere muligheder for at udfolde sig musikalsk, både for begyndere og for øvede. 

Du kan både dyrke korsang, lære at skrive sange og spille musik på alle mulige andre måder på Ry. 

Læs mere om hvordan du kan beskæftige dig med musik og sangtræning på Ry Højskole her. 

Scroll to Top