Lav din egen musik: En guide til musikproduktion

Musikproduktion lav din egen musik

Har du skrevet en masse sange, du gerne vil indspille og producere? Eller drømmer du om at producere musikken helt fra bunden, direkte på computeren? Så tag på Ry Højskole.

Hvad indebærer musikproduktion?

I dag handler musik ikke nødvendigvis om at kunne spille et instrument. 

Der er nemlig flere og flere der arbejder med musik, uden nødvendigvis at spille instrumenter – nemlig med musikproduktion. 

Musikproduktion handler om at skabe og producere musik og lyd ved hjælp af teknologi. Det kan inkludere alt fra at skrive og arrangere musik, optage og mixe lyd, til at skabe beats og tilføje effekter. Det er en kunstform, der kræver både kreativitet og teknisk viden. 

For dem, der ønsker at producere deres egen musik, kan det virke som en uoverskuelig opgave at komme i gang. Men med den rette tilgang og de rette værktøjer, er det muligt for alle at skabe deres egen musik. 

På Ry Højskole har vi faget musikproduktion med netop disse værktøjer, og i dette indlæg får du en lille guide til at komme i gang.

Hvad skal du bruge? 

Hvis du vil i gang at producere din egen musik i et hjemmestudie, er der noget udstyr, der er essentielt. Men det kommer selvfølgelig også an på, hvilken slags musik, du drømmer om at producere. Jo mere elektronisk, jo mere kan gøres på computeren alene. Vi opremser de 6 allervigtigste ting du skal skaffe, inden du kan gå i gang med at producere! 

  1. En god computer: Du kan sagtens bruge din bærbar til at producere musik, så kan du også tage den med dig rundt, hvis din musik skal sættes op og spilles andre steder. Dog er det hensigtsmæssigt, at computeren har en stærk processor og masser af RAM. Nærmere bestemt: minimum 8GB RAM og en i5-processor. Det mest optimale ville dog være 16GB RAM og en i7-processor.
  2. Studiehøjttalere er ikke helt ligesom almindelige højttalere. De er nemlig lavet til, at du skal kunne høre alle “fejlene” i musikken bedre, ved at spille musikken så fladt og nøgent som muligt. Almindelige højttalere med Hi-Fi systemer er lavet sådan, at musik lyder bedst muligt, men det er ikke så hensigtsmæssigt, når du selv producerer og gerne skal vide, hvordan musikken i virkeligheden lyder. 
  3. Høretelefoner: Gode studiehovedtelefoner kan være et rigtig fint alternativ eller supplering til studiehøjttalerne. De giver en anden fornemmelse af lyden, og er jo i den grad optimale, hvis du bor tæt op af andre, du ikke vil forstyrre.
  4. DAW: Du skal også bruge en digital audio-workstation (DAW), som er et softwareprogram, der giver dig mulighed for at optage, redigere og mixe din musik. Der findes forskellige DAWs på markedet, og det er en god idé at undersøge og afprøve forskellige muligheder for at finde den DAW, der passer bedst til dig. 
  5. Eksternt lydkort er måske et helt nyt begreb for dig, hvis du aldrig har produceret musik før. Men det er bestemt ikke her, du skal spare! Lydkortet er nemlig det der sikrer, at din computer får den nødvendige styrke fra lydsiden, så der ikke opstår forsinkelse, støj og forvrængning. Med et eksternt lydkort har du, i modsætning til et indbygget, ofte også mulighed for at tilslutte instrumenter og mikrofoner, hvis du ønsker det.
  6. Midi-keyboard er en ekstra-ting, der ikke er essentiel, men som du alligevel burde overveje at forære dig selv. De færreste har mulighed for at investere i en masse instrumenter, og sætte det helt store lydstudie op derhjemme. Derfor er et midi-keyboard genialt til dig, der stadig ønsker at eksperimentere med lyden udenfor computeren, og samtidig have et instrument med direkte adgang til musikprogrammerne på computeren. Det skal blot tilsluttes computeren med et USB stik.

 

Tre steps til at komme i gang med musikproduktion 

Synes du, at musikproduktion virker lidt uoverskueligt? Så kommer vi her med tre steps til, hvordan du kommer i gang med indspilningen!

1. step – Forhold dig til, hvad du har brug for

Det første du skal gøre er at beslutte, hvad du vil med musikproduktion. Går du op i sangskrivning, og vil du gerne have dine akustiske sange indspillet? Vil du komponere numrene direkte på computeren, og gå efter en mere elektronisk lyd? Har du ambitioner om at indspille musik fra dit eget eller dine venners band, der involverer flere instrumenter? Så er det altså forskellige budgetter, og forskelligt udstyr, du har brug for. Det er dog en god idé ikke at kaste sig ud i de helt store arrangementer fra start. 

2. step – Rådfør dig 

Før du investerer i det helt store setup, er det en rigtig god idé at rådføre dig hos nogen, der ved noget om det. Det kan være venner, bekendte, eller du kan gå ned i en musikbutik og bede om gode råd! Udstyr er en investering, og du kan ligeså godt lave en god en fra start. Du kan også se nogle Youtube videoer til inspiration. 

3. step – Køb udstyret og leg med det 

Når du har købt udstyret og sat det op, er det bare med at komme i gang med lege. Prøv forskellige tempi, rytmer og lyduniverser, optag det og læg det ind i dit DAW system, og prøv at redigere og mixe det med forskellige effekter! Husk at der ikke er et facit, måske opstår der magi! 

Undervisning i musikproduktion på Ry højskole

På Ry Højskole har vi masser af musikundervisning, også til dig, der gerne vil eksperimentere med musikproduktion. Du behøver ikke at have dit eget udstyr, og kan starte helt fra bunden hos os! 

På skolens computere bruger vi det professionelle musikprogram Cubase, men har du din egen laptop med Cubase, Logic, Garageband eller ProTools, kan du selvfølgelig bruge den. Det meste af det vi gennemgår, kan overføres til et hvilket som helst DAW program.

Lær om mixing, mastering, mikrofonopstilling, loops, recorder og meget andet! 

Læs mere om faget og hvordan vi arbejder med musikproduktion her! 

Du er også meget velkommen til at booke en rundvisning ved at ringe på 8689188 eller skrive til os på kontoret@ryhojskole.dk 

Scroll to Top