I Kloden Kalder undersøger vi, hvad der sker med naturen rundt omkring på kloden lige nu – og hvad vi kan gøre ved det. Faget består af to dele: en virtuel rejse til nogle af jordens brændpunkter, og en række praktiske undersøgelser af alternativer til forbrugssamfundets smid-væk kultur.
Vi lytter til klodens eget sprog
På vores rejse jorden rundt stiller vi skarpt på, hvordan det står til med miljøet set i det store perspektiv.
Denne del af faget introducerer klimavidenskabens grundkoncepter og bruger dem til at forstå, hvordan det går med planeten målt på parametre som biodiversitet, temperatur, skov- og isdække, forureningskilder, kulturel diversitet og naturens lydbillede.
Vi styrer udenom abstraktionerne og prøver at italesætte miljøet i dets eget sprog: vi lytter til hvordan det lyder, når biodiversiteten ændres, kigger på hvordan det ser ud, når en gletsjer smelter og indlever os i den verden der forsvinder, når et sprog forstummer.
Med hjælp fra nogle af videnskabens allerbedste historiefortællere bevæger vi os virtuelt ud i klodens alsidige habitater. Vi følger f.eks. med Bernie Krause til Sugarloaf Mountain i Californien, rejser med James Balog til Ilulissat på Grønland, og tager med Wade Davis på en uforglemmelig færd iblandt jordens urbefolkning. Du kan finde ud af mere om denne rejse, samt alt det materiale vi undersøger, på klodenkalder.com.
Vi dyrker, bygger og gror
Men vi interesserer os mindst lige så meget for at skabe bæredygtige alternativer til den fossile tidsalder. Derfor undersøger vi traditionelle færdigheder og nye gør-det-selv teknikker, der ruster os med praktiske kundskaber, som kan bidrage til samhørighed imellem mennesker og natur.
Med treenigheden krop-bolig-fælleskab som ramme gransker vi vores rolle som forbrugere af naturens ressourcer. Vi lærer blandt andet om at starte en selvbærende permakulturhave, at bruge planter til medicin, lave sæbe af kastanjer og dyrke gourmet svampe på kaffegrums. Vi bruger egnen og årstidens materialer og råvarer, og sætter os hen af vejen ind i deres livscyklusser og særlige kvaliteter. Samtidig opsøger vi også bæredygtige færdigheder, der hvor de praktiseres i lokalområdet: vi tager f.eks. ud og ser, hvordan man slynger honning, bygger et halmhus eller laver en skovhave.
Kloden Kalder er hovedfag på Horisontlinjen i anden periode både efterår og forår.
Hvis du har spørgsmål til Kloden Kalder og horisontfagene på Ry Højskole eller til valgmulighederne på skemaet, er du velkommen til at skrive til os på kontoret@ryhojskole.dk eller ringe på 8689 1888.