Book rundvisning

Skriveværksted og Litteratur på Ry Højskole

“Jeg kan få lige så meget ud af Anders And som af Shakespeare”.

Sådan sagde forfatteren Dan Turéll om litteratur. Men han sagde også, at litteratur er for alle. Skriveværkstedet på Ry Højskole er et skrivekursus for alle, hvad enten du drømmer om at blive forfatter, journalist eller bare gerne vil blive bedre til at skrive. Uanset om du har skrevet til skrivebordsskuffen i årevis, eller om du aldrig har sat pennen mod papiret, så kan du deltage.

Find din egen skrive-stil med inspiration fra aktuel litteratur og forfattere

I litteraturen er der ikke nogen smarte tricks eller faste regler, at arbejde ud fra. Alt er i princippet tilladt. Derfor er det vigtigste, at du har lyst til at skrive. I Skriveværkstedet arbejder vi med gode skriveøvelser og kvalificeret og konstruktiv tekstrespons. Du bliver udfordret og inspireret på din vej til at finde din egen stil. Vi stifter bekendtskab med forfattere og litteraturen omkring os lige nu, og øver os i at blive bedre til at vurdere, hvad der er godt og skidt. Vi skriver i alle fiktive genrer.

Skriveværkstedet er mulighedernes verden

Undervejs får vi måske forfattere på besøg i skriveværkstedet. Vi laver sikkert en oplæsningsaften på skolen. Det kan også være, vi sejler ud i kanoer og skriver digte fra både. Mulighederne er mange. Så fat pennen og gør dig klar til en tur i litteraturens verden!

Mere information om Skriveværksted og Litteratur på ry højskole

Søger du efter en højskole med litteratur, så kom med på Ry Højskole. Hvis du har spørgsmål til vores skrivekursus “Litteratur og Skriveværksted” eller et af de andre valgfag på Ry Højskole, er du velkommen til at skrive til os på kontoret@ryhojskole.dk eller ringe på 86 89 18 88.

Undervisere

Underviserne på … har selv stor erfaring med den ………………………………………………………, både som …………. og underviser. Gæstelærere har specialiseret sig i deres fag og tilføjer værktøjer der inspirerer det arbejde eleverne er i gang med.

Kristian Riber
Underviser i Teater og Scenekunst

I teaterfagene har selv stor erfaring med den scenekunstneriske verden, både som spiller og underviser. Gæstelærere har specialiseret sig i deres fag og tilføjer værktøjer der inspirerer det arbejde eleverne er i gang med.

 

Kristian Riber
Underviser i Teater og Scenekunst

I teaterfagene har selv stor erfaring med den scenekunstneriske verden, både som spiller og underviser. Gæstelærere har specialiseret sig i deres fag og tilføjer værktøjer der inspirerer det arbejde eleverne er i gang med.

 

Kristian Riber
Underviser i Teater og Scenekunst

I teaterfagene har selv stor erfaring med den scenekunstneriske verden, både som spiller og underviser. Gæstelærere har specialiseret sig i deres fag og tilføjer værktøjer der inspirerer det arbejde eleverne er i gang med.

 

Her ser du de fag, du kan vælge ud fra

Hovedfag

Nordisk Friluftsliv
Teatermusik
Musikteater
Keramisk Design
Kunst 
Verden omkring os

Valgfag

Adventuresport
Analog foto
Band
Bæredygtigt tøjdesign
Dans
Film
Hot Skrot
Idræt
Impro teater
Keramik Intense
Klatring, kano og kajak
Kloden kalder
Kor
Krop og køn
Litteratur og skriveværksted

Lytteklubben
Musikproduktion
Nyheder vendt og drejet
Partyband
Rød keramik
Sensommersafari
Sprog og eksistens
Storyslam
Strik
Tegning
Under himlen
Verdensmad
Værk og vandring
Yoga

Yderligere forklaring til valg af fag på 1. og 2. periode

Ved tilmelding vælger man et af de 6 hovedfag (de blå fag). Valget gælder kun de første 6 uger (1’ periode) i efteråret og 7 uger på forårsholdet.

Hvornår vælger du fagene?
Efter ankomsten bliver du præsenteret for valgfagene. Du vælger først, når du er kommet.
I første periode er der også en række workshops, der skifter hver uge.

Hvad er med i hele forløbet?
I hele forløbet er der hver uge fællestimer og højskoleaftner med foredrag, koncerter og meget andet. Og i løbet af opholdet vil der være fordybelsesuger hvor vi tager på ture med hovedfag eller fordyber os på anden vis.

Hvor mange uger tilmelder man sig?
Om foråret kan man tilmelde sig det samlede 22 ugers forløb. Det gør næsten alle. Har man kun mulighed for at være med de første 7 uger eller de følgende 15, kan man vælger perioderne enkeltvis. Vælger man 7 uger, kan man ikke regne med en plads de følgende 15 uger.
Efterårskurset er på 18 uger, og man melder sig til det samlede forløb.

Fleksibelt højskoleophold
Forårsskemaet – og efterårsskemaet har samme struktur. Efter de første 6 eller 7 uger vælger alle igen nye fag. Ingen har på forhånd valgt fag til 2’ periode. Det giver dig god mulighed for at prøve en masse fag og vælge om undervejs i løbet af dit højskoleophold.

Suppler dit hovedfag med disse forskellige valgfag

I faget Adventure Race lærer og træner vi bl.a. kajak, kanosejlads, mountainbike, orientering efter GPS, kort og kompas. Oplev styrken ved at samarbejde i et team og deltag i vores to årlige Adventure Race.

Læs mere om Adventure Sport her …

Musik har en stor plads på Ry Højskole, og spiller du allerede et instrument, er dette faget hvor du kan blive bedre til at spille sammen med andre – og måske finde sammen i en band-konstellation, som holder ved efter dit højskoleophold.

Læs mere om Band her …

Læs mere om Brætspil her …

I bæredygtigt tøjdesign kan du arbejdet med syning af tøj og tasker i genbrugsmaterialer og nyt stof. Vi tegner mønstre af efter vores ynglingstøj og du kan lære at lave mønstre ud fra dine mål.

Læs mere om Bæredygtigt Tøjdesign her …

Tag på højskole og vælg dans som valgfag: At danse er at slippe kroppen fri, være nærværende og opmærksom. Vi dykker ned i en verden uden ord og kommunikerer i stedet for med vores kroppe.

Læs mere om Dans her …

Efterårsfriluftsliv er først og fremmest mødet med naturens skiftende farver og stemninger, action på mountainbikes i himmelbjergene, roen på en drivende tømmerflåde, tidløshed i kajakken, uvisheden når naturen ikke passer til kortet, kicket når vi mister fodfæstet, og lettelsen når rebet griber os.

Læs mere om Efterårsfriluftsliv her …

Instruktører: Fra Dreyer til Lars Von Trier, Roman Polanski, Jørgen Leth, Fassbinder, Edgar Reich eller Mike Leigh. Filmens fortælling: Det handler om film, om filmens fortællesprog, dens dramaturgi, scenografi, karakterer og konflikt.

Læs mere om Film her …

Hot skrot er et fag, hvor din bevidsthed om hvad du og andre kasserer skærpes. Du arbejder med indsamlet skrammel og genbrugsting, møbler, lamper, stof, dippedutter og dingenoter, rendestensaffald mm.

Læs mere om Hot Skrot her …

Idræts-tons er faget, hvor vi konstant er på jagt efter den sjovest mulige vej til den højest mulige forbrænding/puls. Vi skal spille kendte og ukendte boldspil, lege og kæmpe om bolden eller om at fange hinanden.

Læs mere om Idræt her …

Impro er sjovt, umiddelbart og her øver man sig for alvor i at slippe kontrollen. Meeeeen, vi starter stille og roligt, får skabt et trygt og godt rum til at prøve noget af, fejle og prøve af igen.

Læs mere om Improteater her …

Faget er en bred introduktion til det at arbejde med ler. Det har som de andre fag i feltet udgangspunkt i kunsthåndværket.
Du arbejder med de grundlæggende teknikker som drejning, plade – og pølsemetode.

Læs mere om Keramik Intense her …

3 x K tager udgangspunkt i basisteknikker i kano, kajak og klatring. Efter en introduktionsperiode kan du arbejde videre med basis, eller vælge at fordybe dig i nogle af de teknikker og færdigheder, der kræves til kano, kajak og træklatre-instruktøruddannelser.

Læs mere om Klatring, Kano & Kajak her …

I Kloden Kalder undersøger vi, hvad der sker med naturen rundt omkring på kloden lige nu – og hvad vi kan gøre ved det. Faget består af to dele: en virtuel rejse til nogle af jordens brændpunkter, og en række praktiske undersøgelser af alternativer til forbrugssamfundets smid-væk kultur.

Læs mere om Kloden Kalder her …

KOR

Alle kan være med. Vi synger meget. Vi kan rigtig godt lide at synge. Og derfor er Rytmisk kor placeret sådan så næsten alle har mulighed for at deltage. Det gør langt de fleste også, så en korprøve er næsten som en fællestime.

Læs mere om Kor her …

Alle kender til at have en krop og et køn, men vi har ikke altid den samme oplevelse af, hvad det vil sige at have en bestemt krop eller et bestemt køn. I faget Krop & Køn skal vi undersøge, hvilke forestillinger og forventninger, der gennemstrømmer både samfundet og os selv, når det kommer til kroppen og kønnet.

Læs mere om Krop & Køn her …

Tegning og Maleri og Keramik er hovedfagene indenfor området Kunst og Form på Ry Højskole. De har forskellige navne afhængig af perioden de tilbydes i. Du kan følge dem alle, eller nøjes med et eller to. Foruden hovedfagene kan du vælge en række kreative sidefag.

Læs mere om Kunst her …

“Jeg kan få lige så meget ud af Anders And som af Shakespeare”. Sådan sagde forfatteren Dan Turéll om litteratur. Men han sagde også, at litteratur er for alle. Skriveværkstedet på Ry Højskole er et skrivekursus for alle, hvad enten du drømmer om at blive forfatter, journalist eller bare gerne vil blive bedre til at skrive. 

Læs mere om Litteratur & Skriveværksted her …

I Lytteklubben er sansning og opmærksomhed i forgrunden, når vi sammen udforsker, hvad det vil sige at lytte. I faget præsenteres forskellige lytteteknikker, og vi øver os i både at gå nysgerrigt til værks og lytte aktivt, men også trække os tilbage, give plads og lytte passivt. 

Læs mere om Lytteklubben her …

Musikproduktion arbejder vi med elektronisk musik (f.eks. dub step), lag-på-lag-produktion, (som de fleste gør I deres hjemmestudier) og fuld bandindspilning, hvor alt er mic´et op.

Læs mere om Musikproduktion her …

I Musikteater skal vi forene musikkens og teatrets sprog i en forestilling, hvor kunstarterne gensidigt beriger hinanden. Vi arbejder og udvikler materialet sammen med musikerne undervejs, men øver os og skaber teaterdelen i teatersalen.

Læs mere om Musikteater her …

Partyband er et valgfag, hvor vi spiller de allernyeste hits, også dem som alle elsker at hade.Sangere, instrumentalister, øvede og begyndere. Partyband er for alle uanset niveau. Vi spiller lette, overskuelige numre, hvor alle kan være med.

Læs mere om Partyband her …

På sensommerskolens keramikhold inviterer vi til drama i haven, når vi brænder vores færdige værker i enten Smoke-fire-tønden eller i den lille gasfyrede Raku-ovn.

Læs mere om Ry & Raku-ler her …

I sensommer-safari får du både en introduktion til kajak, kano, klatring og mountainbike og en guide til nogle af områdets ’skønhedspletter’. På mountainbike til de syv badesøer eller Danmarks Tag. Morgen- eller aftentur i kano eller kajak og en tur op i de høje bøgetræer, så langt modet rækker.

Læs mere om Sensommer-safari …

Måske du er nysgerrig på at udvikle dit talent yderligere, måske du aldrig har stået på en scene før. Det kan være du har lyst til at prøve at råbe højt og udforske din vildskab eller bare skubbe en smule til grænserne og modet og lære dig selv, din stemme og din krop lidt bedre at kende.

Læs mere om Teater her …

De fleste af os har mindst ti års erfaring med tegnekunsten fra barndommen. Mange stopper dog, og siden begynder nogle at erklære, at de ikke kan tegne. I faget tegning arbejder vi ud fra den betragtning, at hvis du kan holde på en blyant, kan du også tegne.

Læs mere om Tegning her …

Vandring har været brugt som et værktøj til at sætte tankerne i gang af mange store tænkere: Både Kant, Nietzsche, og Kierkegaard har alle vandret for få tankerne på gled. Sammenhængen mellem tænkning og vandring illustreres i det danske ord tankegang

Læs mere om Værk & Vandring her …

Bæredygtig madlavning, smagsløg og fantasi. Med Ry Højskoles kokke som undervisere, arbejder vi med tyrkisk, asiatisk, mellemøstlig eller måske helt almindelig dansk mad – med et twist. Vi øver os i bæredygtighed og genanvendelse og minimering af madspild. Men først og sidst arbejder vi med at bruge smagsløgene og fantasien.

Læs mere om Verdensmad her …

I vintersafari skal vi ud og undersøge muligheder for friluftsliv i den danske vinter. Måske på ski, rulleski, skøjter, mountainbike eller kælk. Måske på kortere vandreture en tidlig morgen eller en frostklar nat. Vi skriver måske, fordi vi indretter os efter vejret.

Læs mere om Vintersafari her …

Ordet safari kommer fra swahili og betyder ekspedition, jagt – eller karavanerejse. Og det er det vi skal i Under Åben Himmel. Vi drager ud og af sted på små rejser og ekspeditioner på jagt efter viden, indtryk og oplevelser i den natur, der ligger lige uden for døren.

Læs mere om Under Himlen her …

Yoga er ro og nærvær, sved på panden og smidighed, tid til at mærke hvordan du har det i din krop lige nu. Yoga er en måde at give dig selv opmærksomhed, og en øvelse i at være til stede lige nu og her. Vi skal arbejde med afslapning og vejrtrækning, der gør os bevidste på energien, der strømmer i kroppen.

Læs mere om Yoga her …

Bliv elev

Kom forbi til en rundvisning på Ry Højskole og bliv klogere på os. Oplev højskolen og hør mere om de fag, som du er interesseret i. 

Scroll to Top