GODE PENGE | Ry Højskole
22308
page,page-id-22308,page-template-default,ajax_updown_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-6.8,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive

GODE PENGE  UGE 33 12 – 18. AUGUST 2018

gode penge 1150 x 400

GODE PENGE

Velkommen til en uge med Gode Penge på Ry Højskole. Vi skal snakke om penge – ikke fordi de skal fylde mere i vores liv, men fordi de skal fylde mindre.

 

Penge tager vi ofte for givet, men de bliver skabt fra grunden, når vi ”låner” penge i banken; de bliver skrevet ind som cifre på vores konto og nærmest skabt ud af den blå luft.

 

Findes der et magisk pengetræ? Kan man få en gratis frokost? Nej, siger økonomerne. Jo, siger folkene bag foreningen Gode Penge, der i denne uge tager os på rejse gennem pengenes mysterium.

 

Ved hjælp af en pengeskabelon skal du prøve at designe dine foretrukne penge – sølvmønter, lokalvalutaer, digitale penge, bank-fikumdik.

 

Vi undersøger, hvordan man kan udvikle et pengesystem, der ikke kontrolleres af bankerne eller puster finansbobler op.

Kan en verden skabes, hvor alt ikke handler om penge – fordi pengene tjener befolkningen og styres af fællesskabet?

 

Formiddagene vil byde på en række forskellige oplæg der diskuterer pengeskabelse og alternative pengesystemer. Om eftermiddagen er der masser af workshops (se nedenfor), hvor du kan diskutere, spille, rappe, skrive, sejle kajak, eller nørde igennem om penge.

 

Vi benytter os hele ugen af Ry Højskoles have og beliggenhed ned til Møllesøen, tager på tur i Søhøjlandet, hygger omkring bålet og ugen kulminerer i en Revyfest, hvor vi oplever resultatet af ugens forskellige workshops.

 

Kursusleder: Jeppe Graugaard, højskolelærer, Ry Højskole

 

Pris: 4.700,-
Studerende: kr. 3.000,-
Online tilmelding

Pengesystemet med spil og interaktiv læring
Er du typen, der ikke intuitivt kan forholde dig til det indviklede pengesystem, så er dette workshoppen for dig. Formålet er at komme under huden på pengeskabelsen på en vedkommende, personlig og legende måde.

 

Dette gøres gennem værktøjer som et matadorrollespil, et interaktiv læringskort over vores bankvæsen og en masse deltagerstyrede auktioner. Der vil også være mulighed for selv at tilpasse værktøjerne, så de kan bruges til at forklare flere elementer i det sindrige pengesystem.

 

Undervisere: Jeppe Graugaard og Jonas Jensen

Teater, musik, performance

Dette er workshoppen for alle de kunstnerisk udøvende elementer, der gerne vil behandle pengeemnet med deres egne frie udtryk. Her giver vi den som forfatter, skuespiller, dramatiker, musiker, sangskriver, komiker og digter. Det handler mindre om pengeteori og politik og mere om symbolik og poesi.

Workshoppen kalder på deltagernes lyster og evner med ord og krop, instrumenter og rekvisitter. Sammen og “alene-i-samtale” skaber og formidler vi kunst og kultur med penge som omdrejningspunkt. Når ugen er omme, kulminerer de kreative processer i en festaften med kunstudstilling, underholdning fra scenen, fællessang, husorkester og 1 stk. rødglødende dansegulv.

Underviser: Stig Nillson

Pengebilleder og -historier

Synes du at gængse medier og diverse undervisningsmaterialer præsenterer økonomi og penge på en tør, indspist og utilgængelig måde? Har du en journalist, billedkunstner eller anden kreativ formidler i maven?

 

På denne workshop angribes formidlingen af emnet penge med alternative tilgange, for at åbne emnet op — for økonomi er for vigtigt til, at vi kan overlade det til økonomerne. Her får du mulighed for selv at lave et produkt, der kan bruges til at oplyse, provokere, skabe debat eller på anden måde sætte fokus på pengeskabelsen.

 

Undervisere: Johanne Aarup Hansen og Pernille Gøtz

Nyt Nørdisk Pengekøkken

Vi nørder igennem med bankernes pengeskabelse. Hvorfor er der finanskriser? Hvorfor ved økonomer og finansfolk så lidt om pengenes rolle i bobler? Hvad med den særlige danske realkredit – har bankerne taget livet af den? Hvordan skal vi få indført et nyt pengesystem? Hvor vil modstanden komme fra? Hvad skal vi bruge alle de penge til, som bankerne førhen skabte, men som staten nu får overdraget, måske et par milliarder om måneden?

 

Undervisere: Ib Ravn, Tune Revsgaard Nielsen, Rasmus Hougaard Nielsen og Ole Bjerg

Penge er ikke alt

 

Især ikke i Søhøjlandet, der er et paradis for kajaksejlere. Her kan man  nyde fraværet af økonomiske sorger og i stedet bekymre sig om kammeratredninger, soloredninger, og måske en enkelt grønlændervending.

 

Undervisningen vil først og fremmest foregå på vandet. Kajakken er let at gå til, og vi lærer teknikken gennem sejlads. Vi skal hurtigst muligt være så sikre, at vi kan tage på tur og opleve søhøjlandet fra søsiden.

 

 

Underviser: Torben Skovlund Madsen, højskolelærer

Her bor vi

RUNDVISNING

TILMELD

KONTAKT